Strengere controles op oorsprongsverklaringen bij handel tussen EU en VK

Zowel de Britse als Nederlandse douane voeren de laatste tijd meer audits uit waarbij ze beoordelen of importeurs terecht vrijstelling van invoerrechten (in douanetermen: preferentie) claimen bij de import van producten uit de EU of het VK.

 

De EU en het VK hebben in 2020 vlak voor Brexit dag 1 een vrijhandelsakkoord gesloten. Op basis van dat akkoord mogen goederen die in de EU geproduceerd zijn zonder betaling van invoerrechten geïmporteerd worden in het Verenigd Koninkrijk en andersom. Maar daar zitten wel enkele eisen aan:

  • De importeur moet desgevraagd bewijzen kunnen overleggen dat de goederen voldoen aan de regels voor vrijstelling van invoerrechten.
  • De verkoper moet op de verkoopfactuur een correcte oorsprongsverklaring opgenomen hebben.

 

In de praktijk voldoen handelaren vaak niet aan deze eisen. Verkopers zetten regelmatig incomplete, onjuiste of helemaal geen oorsprongsverklaring op hun verkoopfacturen. En veel importeurs doen aangifte met vrijstelling van invoerrechten zonder dat ze met hun leverancier hebben vastgesteld dat de producten daadwerkelijk voldoen aan de vereisten voor vrijstelling. Dit kan leiden tot naheffing van invoerrechten. Zorg daarom dat je aan de voorkant je zaakjes goed geregeld hebt als je als Europees bedrijf importeert uit het VK of andersom.

 

Boom Customs heeft veel kennis en ervaring met de complexe oorsprongsregels uit het vrijhandelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Voorkom nare verrassingen en neem contact op zodat onze specialisten je kunnen adviseren over de juiste toepassing van de oorsprongsregels.

Terug naar overzicht
Strengere controles op oorsprongsverklaringen bij handel tussen EU en VK
© 2024
Created by LR Internet