Oorsprong en vrijhandel

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een vrijhandelsakkoord gesloten. Daardoor mogen producten die in het VK gemaakt zijn zonder invoerrechten geïmporteerd worden in de EU, en andersom. Dat betekent niet dat alles wat van de EU naar het VK gaat zomaar binnen mag. Je moet aantonen dat de producten daadwerkelijk in de EU gemaakt zijn, dus van Europese oorsprong zijn. Producten die bijvoorbeeld in China gemaakt worden en via de EU naar Groot-Brittannië vervoerd worden komen niet in aanmerking voor vrijstelling van invoerrechten.

Regels handelsverdrag

Het handelsverdrag tussen de EU en het VK kent zeer precieze regels over 1) wanneer sprake is van goederen die in aanmerking komen voor 0% invoerrechten, en 2) welke bewijzen je daarvoor moet overleggen. Ze moet er een precies voorgeschreven tekst op de factuur staan als je gebruik wilt maken van de vrijstelling.

Oorsprongsregels kennen vele valkuilen. Zoals deze. Een handelaar in Nederland koopt goederen uit het VK, die oorspronkelijk in Frankrijk gemaakt zijn. Europese goederen importeren in de EU, dus geen invoerrechten, zou je denken. Maar als die goederen in het VK geïmporteerd zijn en dan doorverkocht worden naar de EU, moet je bij import in de EU gewoon invoerrechten betalen. Gelukkig kun je wel vrijstelling van invoerrechten krijgen als je een zending weder-invoert. Dat wil zeggen: je hebt producten verkocht aan een klant in het VK, maar bij aankomst keurt de koper de producten af. Je mag die producten dan terughalen naar de EU zonder invoerrechten te betalen.

© 2024
Created by LR Internet