Importeer je goederen uit Engeland, Schotland of Wales? Dan dien je aangifte te doen bij zowel de Britse- als Nederlandse douane.
Voordat goederen vertrekken vanuit Groot-Brittannië dien je toestemming te vragen om goederen te exporteren naar Nederland. Het is mogelijk dat de douane de goederen wil inspecteren. Is de uitvoer akkoord, dan moet de vervoerder alle uitvoeraangiften in zijn vrachtwagen en de identificatiegegevens van het voertuig invoeren in het Goods Vehicle Management System (GVMS). Het GVMS systeem produceert een uniek nummer wat een snelle doorstroming richting de ferry mogelijk maakt.
Als je vervoerder via de Eurotunnel of ferry naar Calais gaat heeft hij een transitdocument T1 nodig. Met dit nummer kan hij zonder oponthoud doorrijden tot Nederland. Als de goederen via de Eurotunnel de EU binnenkomen, moet de vervoerder de zending aanmelden bij de Franse douane door middel van een entry summary declaration, oftewel ENS.
Terwijl de goederen onderweg zijn kun je bij de Nederlandse douane een ‘vooraf-invoeraangifte’ indienen, waarmee je bij de douane aankondigt dat je de betreffende goederen wilt importeren vanuit Engeland. Bij aankomst in Nederland moet de definitieve invoeraangifte ingediend worden en kan de douane de zending mogelijk inspecteren.
Bij import vanuit Engeland is de nodige kennis van de Nederlandse- en Britse douaneregels vereist. Denk onder andere aan vergunningen, een garantstelling, toegang tot de Nederlandse- en Britse aangiftesystemen, uitvoeraangifte en aanmeldingen doen in de havens in Engeland, Nederland, België en Frankrijk. Wij bieden ondersteuning en helpen je te voldoen aan alle douaneverplichtingen in zowel Nederland als Groot-Brittannië. Eén partner die je hele VK-handel verzorgt. Efficiënter kan het niet.
Bij de importaangifte in de Europese Unie moet je mogelijk invoerrechten betalen. Dit is afhankelijk van de aard- en oorsprong van de goederen.
Wie verantwoordelijk is voor de export- en importaangifte is afhankelijk van de leveringsvoorwaarden (incoterms) die de koper en verkoper hebben afgesproken. We adviseren om met de handelspartners af te spreken om FCA of DAP te leveren in plaats van EXW of DDP.
Voor sommige goederen zoals dierlijke producten, planten, groenten, fruit, staal, alcohol en militaire goederen gelden aanvullende verplichtingen. Wij adviseren je graag over de nodige certificaten en documenten.