Van Groot-Brittannië naar Nederland

Als je goederen importeert uit Engeland, Schotland of Wales, moet je vanaf 1-1-2021 een aangifte doen bij zowel de Britse als Nederlandse douane.

Exporteer je goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk

Bij de Britse douane moet je – voordat de goederen vertrekken richting de haven - door het indienen van een exportaangifte toestemming vragen om de goederen weg te voeren uit Groot-Brittannië. De douane kan besluiten om de goederen te inspecteren. In Engeland krijg je dan bericht dat je naar een aangewezen locatie moet gaan.

Als de uitvoer akkoord is, moet je vervoerder alle uitvoeraangiften in zijn vrachtwagen en de identificatiegegevens van het voertuig invoeren in het nieuwe Goods Vehicle Management System (GVMS), waarna hij een uniek nummer krijgt dat hij bij aankomst in de Britse uitgangshaven moet laten zien om snelle doorstroming richting de ferry of Eurotunnel mogelijk te maken.

Bereid de import naar Nederland goed voor

Ondertussen kun je bij de Nederlandse douane al een ‘vooraf-invoeraangifte’ indienen, waarmee je alvast toestemming vraagt om de goederen in de EU te mogen importeren.

Als de goederen via de Eurotunnel de EU binnenkomen, moet je vervoerder de zending ook nog aanmelden bij de Franse douane door middel van een entry summary declaration, oftewel ENS. Daarnaast moet je vervoerder in dat geval gebruik maken van het nieuwe Britse systeem met de uitgebreide naam ‘Check an HGV is ready to cross the border’. In dit systeem moet de vervoerder verklaren dat voor de goederen in zijn vrachtwagen een aangifte is ingediend in de EU, zodat de Britse douane zeker weet dat de goederen niet geweigerd worden in de EU en terug moeten naar Groot-Brittannië. De vervoerder kan er ook voor kiezen om een transitdocument op te maken voor de hele vrachtwagen. Dan kan hij het nummer van het transitdocument opgeven in alle Britse en Europese systemen en daarmee helemaal tot Nederland door rijden zonder verder oponthoud.

Maak de import in Nederland definitief bij aankomst in Nederland

Bij aankomst in Nederland moet de definitieve invoeraangifte ingediend worden. De douane kan besluiten de zending te inspecteren. In dat geval komt een douane-ambtenaar naar de locatie die je hebt opgegeven in de aangifte.

Houdt rekening met invoerrechten

Bij de importaangifte in het Verenigd Koninkrijk moet je mogelijk invoerrechten betalen. Dit is afhankelijk van de afspraken tussen het VK en de EU, de aard van de goederen en de oorsprong van de goederen.

Wie verantwoordelijk is voor de export- en importaangifte is afhankelijk van de leveringsvoorwaarden (incoterms) die koper en verkoper hebben afgesproken. Het wordt ingewikkeld als een Engelse partij de Nederlandse uitvoeraangifte moet doen of als de Nederlandse exporteur de Engelse invoeraangifte moet doen. Daarom kun je het beste met je handelspartners afspreken om FCA of DAP te leveren in plaats van EXW of DDP. Als je wilt kun je bij FCA of DAP als Nederlandse exporteur nog steeds alles organiseren en betalen voor je Engelse klant, maar je bespaart jullie beiden een hoop gedoe en extra kosten.

Boom Customs biedt ondersteuning

Als je dit hele proces zelf wilt uitvoeren als exporteur of importeur, dan moet je kennis hebben van de Nederlandse en Britse douaneregels, vergunningen hebben om aangiften te doen, een banktegoed hebben bij de Nederlandse douane, toegang hebben tot Nederlandse en Britse aangiftesoftware, en aanmeldingen kunnen doen in havens in Engeland, Nederland, België en/of Frankrijk. Dat is waarom de meeste exporteurs en importeurs ervoor kiezen een gespecialiseerde douaneagent in de arm te nemen. Die moet nauw samenwerken met je vervoerder. Boom Customs helpt je te voldoen aan alle douaneverplichtingen in Nederland en het VK. Eén partner die je hele import uit het VK verzorgt. Efficiënter kan het niet.

Bijzondere douaneverplichtingen

Voor sommige goederen gelden aanvullende verplichtingen. Voor dierlijke producten, planten, groenten, fruit en andere levensmiddelen geldt vaak dat ze eerst gekeurd moeten worden en voorzien van een certificaat (gezondheidscertificaat of phytosanitair certificaat) voordat ze Europa in mogen. De exporteur moet hiervoor zorgen. De importeur moet de inkomende zending vooraanmelden bij de autoriteiten van het land waar de zending de EU binnenkomt. Het originele certificaat moet met de zending meereizen. Bij binnenkomst in de EU moeten de goederen mogelijk geïnspecteerd worden in een speciaal daarvoor ingericht inspectiepunt (Border Control Post) voordat ze verder vervoerd mogen worden in de EU. Goederen die via de Eurotunnel binnen komen worden dus in de buurt van Calais gecontroleerd. Goederen die via Rotterdam binnen komen worden bij één van de keurpunten in de regio Rotterdam gekeurd.

Ook voor andere goederen zoals staal, alcohol, tabak, militaire goederen en spullen die zowel voor militaire als civiele doeleinden te gebruiken zijn, kunnen aanvullende eisen gelden.© 2022
Created by LR Internet