DDP of full-service DAP

DDP staat voor Delivery Duty Paid. De verkoper zegt daarmee toe producten te leveren alsof het een lokale levering betreft, inclusief lokale btw. Alle douaneverplichtingen komen voor naam en rekening van de verkoper. De uitvoeraangifte is (in de meeste gevallen) geen probleem, maar de invoeraangifte is een ander verhaal.

Invoeraangifte door Boom Customs

Als je als Nederlandse verkoper DDP levert aan klanten in het VK moet je een Brits EORI en BTW nummer aanvragen. Dat betekent ook dat je periodieke BTW-aangifte moet doen in het VK, BTW in rekening moet brengen aan je klanten en BTW af moet dragen aan de Britse belastingdienst (HMRC). Mogelijk heb je daar een Britse accountant voor nodig.


Daarnaast moet je een douane-agent vinden die de invoeraangifte doet. Uit ervaring blijkt dat dit lastig is, omdat douanedienstverleners meer risico lopen als de importeur niet gevestigd is in het douanegebied waar de invoeraangifte wordt gedaan. We verzorgen wel invoeraangiften op DDP-basis, maar alleen als we kunnen vaststellen dat alles helemaal in orde is en het risico beperkt is.

Full-service DAP

Waar mogelijk helpen we exporteurs met een alternatief voor DDP, namelijk full-service DAP. Dit concept brengen we reeds voor enkele tientallen Nederlandse exporteurs in de praktijk. Samen met de exporteur benaderen we diens Britse klanten. We vragen hen een machtiging te tekenen zodat Boom Customs in hun naam de Britse invoeraangifte mag indienen. De rest regelen wij met de exporteur, inclusief de afrekening van alle kosten. De koper hoeft niets meer te regelen en is verzekerd van een tijdige levering.

© 2024
Created by LR Internet